Schellak maken

dsc_5301

Schellak maken

Schellak maken is niet moeilijk. Op deze pagina zie je hoé!

Eigenlijk zou je moeten zeggen: schellak 'aanmaken'! Het máken van schellak is al gebeurd in de fabriek. Voor het gemak spreken we gewoon van het 'maken van schellak'

Schellak maken is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt verschillende verhoudingen aanhouden. De verhouding is afhankelijk van de toepassing die je voor ogen hebt.

Wanneer je schellak wilt maken die geschikt is voor politoervernis is een goed uitgangspunt 300 gram schellak schilfers op een liter ethanol van tenminste 92% maar liefst van 98%. Een handige methode voor het maken van schellak met een 300 grams oplossing is de volgende:

Vul een jampot met schellakschilfers. Giet nu zoveel ethanol bij dat de schellak schilfers 'onderwater' staan. Doe een deksel op de pot en schud de pot af en toe goed. Het kan wel een week duren voordat alle schellak is opgelost, maar dan heb je schellak gemaakt die ongeveer 300 gram per liter is.

Wil je nauwkeuriger en sneller schellak maken? Dat kan ook. Weeg 300 gram schilfers af met een keukenweegschaal. Maal de schellakschilfers tot poeder met een koffiemolen (die natuurlijk wel brandschoon moet zijn). Giet ca 800 ml ethanol 98% in een maatbeker. Voeg al roerend het schellakpoeder bij de ethanol. Laat even staan en roer dan weer. De schellak lost nu veel sneller op. Voeg de rest van de ethanol toe wanneer er te weinig volume is.

Wanneer je bijvoorbeeld een sandingsealer wilt maken, dan kun je de verhouding verminderen.

Schellak lemon washoudend

nieuw!
Schellak lemon washoudend voor antieke meubels

Schellak Oranje, 300 gram

Oranje schellak; traditioneel de meest gebruikte.

Schellakstaafjes, per stuk

Met schellakstaafjes herstelt u gaatjes, kleine schade en dergelijke.

Schellakstaven, set A

Voor het herstellen van gaatjes, kleine schaden en dergelijke.

Schellak staven, set B

Voor het herstellen van gaatjes, kleine schaden en dergelijke.

Schellakstaafjes, set BormaWachs

Kleinere set schellakstaafjes van BormaWachs

Schellakwas, 100 gram

Voor wie in stijl in de was wil zetten...