Politoer

Politoer kopen of maken?

Politoer, politoer-vernis of schellakvernis genoemd is kant en klaar te koop maar of dat nu zo'n goed idee is...

De basis voor politoervernis is schellak wat in schilfers wordt geproduceerd. In deze schilfervorm is de schellak onbeperkt houdbaar mits deze schilfers niet met metaal in contact komen. Om van deze schilfers vernis te maken, worden ze opgelost in ethanol. Vanaf het moment dat de schilfers zijn opgelost verandert echter langzaam de chemische samenstelling van de oplossing waardoor deze beperkt houdbaar is. Nadelen van kant en klaar gekochte politoer zijn:

  1. U weet niet hoe oud de betreffende politoer is en dus of deze nog wel bruikbaar is (na verloop van tijd is de politoervernis volledig bedorven en dient deze te worden weggegooid). De gemiddelde houdbaarheid van vernis is afhankelijk van de gebruikte ingredienten ongeveer 12 maanden.
  2. U weet niet welk recept is toegepast. Schellak is de duurste ingrediƫnt van de vernis. We kunnen om vernis te maken 10 gram schilfers oplossen in een liter ethanol maar we kunnen op dezelfde wijze ook 1 kilogram schilfers oplossen in diezelfde liter ethanol. Het zal u duidelijk zijn dat de zo verkregen vernis van een duidelijk andere kwaliteit en dus prijs is dan de "vernis" die slechts 10 gram schellak bevat...
  3. U heeft geen idee welke kwaliteit ethanol (alcohol) er is gebruikt. Voor het maken van een kwalitatief goede vernis dient gebruik gemaakt te worden van ethanol van minimaal 92% maar liever nog een hoger percentage. Uiteraard is alcohol van een hoger percentage (aanmerkelijk) duurder dan soorten van mindere kwaliteit.
  4. U weet niet wat er voor het denatureren van de gebruikte alcohol gebruikt is. De meeste ethanol die verhandeld wordt is gedenatureerd met Methanol wat schadelijk voor uw gezondheid is. Een van de andere veel gebruikte verontreinigers is Methyl Ethyl Keton, kortweg MEK genoemd wat evenzo slecht voor uw gezondheid is.

 

Gaat u dus aan de slag met kant-en-klaar-produkten waarvan u niet weet of ze nog niet over de datum zijn en die uw gezondheid (ernstig) kunnen schaden of besteedt u liever 1 minuut om zelf even verse vernis met de juiste ingredienten te maken? Het maken van vernis is heel eenvoudig en doet u als volgt:

  1. Vul een goed schoongemaakte jampot met verse  schellakschilfers. De hoeveelheid schilfers hangt af van de grootte van de jampot en de gewenste dikte van de vernis. Meest gebruikte hoeveelheden zijn 100 tot 300 gram schellak schilfers per liter ethanol. Heeft u dus een jampot met een inhoud van 250 ml oftewel 1/4 liter, vul deze dan voor een vernis van 100 gram per liter met 100 gram * 1/4 = 25 gram schilfers.
  2. Vul de jampot aan met ethanol van een zo hoog mogelijk percentage die gedenatureerd is met onschadelijke stoffen.
  3. Schud de pot regelmatig tot de schilfers volledig zijn opgelost.

 

U heeft nu verse politoer die u ongeveer een jaar kunt gebruiken, die niet schadelijk voor uw gezondheid is en die u keurig naar eigen wens kunt samenstellen.

Vindt u dit toch te lastig? Dan maken wij de vernis graag voor u op bestelling. U betaalt alleen de ingrediƫnten en kunt zelf aangeven welke vernis u wilt.

Politoerkwast

Voor het lakken van de randjes en kantjes.

Politoerlinnen, 1 stuk

Voor de buitenzijde van de politoerdot

Politoerolie, 250 ml

De smeerolie in het politoerproces.

Schellak Oranje, 300 gram

Oranje schellak; traditioneel de meest gebruikte.

Uitklaar politoer, 250 ml

Voor het veilig uitklaren (verwijderen van de olie) en het wegwerken van de laatste foutjes.

Zwarte politoer, 250 ml

Politoer zwart voor het politoeren van sierrandjes en zwarte meubelen /  muziekinstrumenten

Kant en klare politoer, Blond, 500 ml

Voor wie niet zelf politoervernis wil of durft te maken maken wij deze natuurlijk graag voor u. De politoer wordt vers gemaakt en is een 300 grams oplossing (300 gram schellak per liter Ethanol).

Door de tijd die nodig is om de schellak op te laten lossen is de levertijd enkele dagen.

Kant en klare politoer, Blond, 1 liter

Voor wie niet zelf politoervernis wil of durft te maken maken wij deze natuurlijk graag voor u. De politoer wordt vers gemaakt en is een 300 grams oplossing (300 gram schellak per liter Ethanol).

Door de tijd die nodig is om de schellak op te laten lossen is de levertijd enkele dagen.