Lijnzaadolie

Lijnzaadolie

Lijnzaadolie wordt onder andere gebruikt om:Lijnzaadolie, gekookte lijnzaadolie, lijnzaadolie verpakkingen. Rauwe Lijnzaadolie, gekookte lijnzaadolie, lijnzaadolie. Lijnzaadolie, lijnzaadolie en lijnzaadolie.

 • houten meubelen, vloeren en gereedschap-stelen te beschermen tegen vocht en weersinvloeden.
 • houten trapleren en dergelijke soepel te houden
 • kwasten en borstels lekker soepel te houden
 • gebakken vloertegels en wandtegels te impregneren in plaats van met het dure oxaanolie
 • natuurstenen en terracotta voorwerpen waterafstotend te maken 
 • ijzer tegen roest te beschermen

 

Lijnzaadolie wordt geslagen uit de zaden van olievlas; familie van de vlasplant die voor zijn vezels werd geteeld. Vroeger gebeurde dat in oliemolens; tegenwoordig wordt dit fabrieksmatig gedaan. 

Gekookte lijnzaadolie wordt verkregen door  Rauwe lijnzaadolie te verhitten tot circa 270 graden en te voorzien van toeslagstoffen. Voordeel van gekookte lijnzaadolie is dat die met zijn 24 uren aanmerkelijk sneller droogt dan de rauwe lijnzaadolie die daar soms zelfs meedere weken voor nodig heeft. De droogtijd van de rauwe lijnzaadolie kan worden verkort door circa 1% siccatief aan de lijnzaadolie toe te voegen.

 

Om lijnolie aan te brengen gaat u bij voorkeur als volgt te werk:

 1. Maak het oppervlak voldoende glad door te schuren en maak het stofvrij.
 2. Verdun de (rauwe of gekookte) lijnzaadolie met circa 20% terpentijn om een dunne olie te maken die prettig diep in het hout kan dringen om zo een maximale bescherming op te bouwen.
 3. De olie mag met een kwast of borstel worden aangebracht en een half uur intrekken. Als er in die tijd droge plaatsen ontstaan mogen die direct nogmaals worden ingesmeerd.
 4. Alle lijnzaadolie die na die tijd nog op het oppervlak ligt wordt met droge lappen afgenomen waarna het oppervlak een of meer dagen mag drogen.
 5. Daarna wordt deze werkwijze herhaald tot het gewenste effect is bereikt. De volgende lagen lijnzaadolie hoeven uiteraard minder of zefs helemaal niet meer verdund worden.

 

Tips:

 • Bewaar gekookte lijnzaadolie steeds in zo vol mogelijke flessen zodat er zo weinig mogelijk lucht boven aanwezig is. Daardoor droogt de lijnolie in de fles minder snel uit en is deze dus langer houdbaar.
 • Lijnzaadolie is gevoelig voor zeep en wordt daardoor afgebroken. Heeft u dus uw aanrechtblad met lijnzaadolie behandeld maak dat dan bij voorkeur schoon met alleen water en geen zeep.

 

Wist u dat:

 • De oude Egyptenaren al wisten dat lijnolie goed was voor de mens en zijn werktuigen?
 • Lijnolie een van de belangrijkste ingrediĆ«nten is voor linoleum ("lijnolie-um").
 • Lijnolie ook gebruikt wordt voor het maken van verf, zeep en medicijnen.
 • De term "oliedom" afkomstig is uit de oude oliemolens die zo veel herrie maakten tijdens het slaan van de olie dat de arbeiders daar op jonge leeftijd al doof werden en daardoor moeilijk bij konden leren.

 

Let op: Gebruikte lappen steeds uitgespreid of in een emmer water bewaren omdat deze als gevolg van broei spontaan kunnen ontbranden. Gooi lappen dus nooit opgefrommeld onder de werkbank of tussen de houtkrullen! 

Siccatief, 250 ml

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke.

Siccatief, 5 liter

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke in voordelige grootverpakking

Terpentijn olie, kleinverpakking

fles 0,25 l

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!