Tungolie

Tungolie of Chinese houtolie wordt wel de koningin onder de oliën genoemd. Lees hier waarom...

Reeds eeuwen lang wordt Chinese houtolie gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt en natuurlijk voor het afwerken van allerlei houten voorwerpen. Tung olie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom. Tung olie wordt door professionals gebruikt om houten voorwerpen af te werken. Omdat Tungolie niet verkleurt, zeer goed weer-, water- en chemicaliën bestendig is en ook voedselveilig is wordt  het gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking die bestaat.De zaden van de Tungolie-boom. Uit deze zaden wordt Tungolie gewonnen. Tungolie Tungolie  Ook wordt Tung olie in verf en inkten toegepast.

 

Pure houtolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, flexibel en waterafstotend oppervlak geeft. Tung olie is een drogende olie net als lijnolie, zonnebloemolie, walnootolie etcetera. Tung olie wordt in China niet alleen gebruikt voor het afwerken van hout maar ook voor het afwerken van steen. Bovendien wordt Tung olie gezien als de beste bescherming voor houten schepen. In de 19e eeuw werd Tung olie echter "ontdekt" door verf- en vernismakers als een zeer waardevol ingrediënt voor hun produkten en tegenwoordig wordt de kwaliteit van een produkt dan ook wel bepaald op basis van het percentage aanwezige Tung olie in dat produkt. 

 

Toepassing

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de Tung olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn.

  • Verdun de eerste laag Tung olie met circa 25 tot 30% terpentijnolie en breng de Tung olie ruim op het oppervlak aan. Het kan desgewenst  in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap.
  • Laat de Tung olie circa 30 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige Tung olie met schone, droge lappen.
  • Controleer na opnieuw een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige Tung olie.
  • Laat de lagen steeds 3 tot 7 dagen drogen alvorens een volgende laag aan te brengen.
  • Verdun de tweede laag met circa 10% terpentijnolie en breng de daaropvolgende lagen onverdund aan tot het hout voldoende verzadigd is.

Hoeveel lagen Tung olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor de meeste objecten zijn normaliter 1 tot 2 lagen Tung olie voldoende; op objecten uit kops hout kunnen soms wel 10 lagen Tung olie worden aangebracht.

 

Voor het verdunnen van Tungolie wordt terpentijnolie gebruikt. U kunt daarvoor de Tungolie mengen met bijvoorbeeld 30% terpentijnolie waardoor u het indringend vermogen verhoogt en waarmee u ook tevens de droogtijd van de oliefilm een weinig verkort.

 

Tungolie geeft een zijde matte afwerking. Wie een iets hogere glans wil kan het werkstuk na afwerken met Tung olie in de Traditionele was zetten of kiest voor Verbeterde Danish Oil.

 

Let op: net als bij Lijnolie bestaat de kans op spontane ontbranding van de gebruikte lappen. Laat deze dus uitgespreid drogen, bewaar ze onder water of in een afgesloten metalen trommel. Nooit een opgefrommelde lap tussen de houtsnippers gooien!

Zoekwoorden: Tungolie

!

Rauwe tungolie van de cokerije, 500 ml

Dit is Rauwe Tungolie met een vrij lange droogtijd. Wie sneller wil werken kiest de Verbeterde Houtolie.

Rauwe tungolie van Borma, 1 liter

Tungolie of Chinese houtolie als voordelige keuze

Rauwe tungolie van borma

Klik hier voor meer informatie over Tungolie of Chinese Hout olie.

Tung olie levert  volgens velen de beste olie-afwerking op die er bestaat en overstijgt daarmee de kwaliteiten van de al zo geroemde (al dan niet gekookte) lijnolie.  

Dit is Rauwe Tungolie met een vrij lange droogtijd. Wie sneller wil werken kiest voor de Verbeterde Houtolie.

Rauwe tungolie in voordeelverpakking van 5 liter van Borma

Tung olie wordt ook wel "Chinese hout-olie" genoemd

Klik hier voor meer informatie over Tungolie of Chinese Hout olie.

Tung olie levert  volgens velen de beste olie-afwerking op die er bestaat en overstijgt daarmee de kwaliteiten van de al zo geroemde (al dan niet gekookte) lijnolie.  

Dit is Rauwe Tungolie met een vrij lange droogtijd. Wie sneller wil werken kiest voor de Verbeterde Houtolie.

Siccatief, 250 ml

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke.

Siccatieven zijn er in verschillende soorten.

Voor oppervlakte droging - mangaansiccatief

Voor diepte droging - Zirkonium/calsium siccatief

Voor beiden - een mix van mangaan en zirkonium/calsium siccatief

Wilt u meer weten over siccatieven? Kijk dan eens hier op onze andere site. U krijgt een nieuw venster.

Siccatief, 5 liter

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke in voordelige grootverpakking

Terpentijn olie, kleinverpakking

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

  

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!

Terpentijn-olie wordt gemaakt door hars van naaldbomen te destilleren (wat "rectificeren" wordt genoemd). Terpentijn ruikt dan ook prettig en is derhalve een heel ander produkt dan terpentine dat uit aardolie gewonnen wordt...

 

Bij het politoeren gebruiken we deze "terpentijnolie", "terpentijn",  "gomterpentijn" of  "Portugese terpentijnolie" voor het vooraf oliën van het werkstuk met een oliemengsel dat we samenstellen op basis van de volgende ingrediënten:

  • 2 delen rauwe lijnolie of tungolie

  • 1 deel terpentijnolie

  • 1 deel siccatief

Deze oliemix hebben we ook kant- en klaar voor u. Dat scheelt aanmerkelijk geld. Kijk maar eens hier

 

Daarnaast is terpentijn-olie dé verdunner voor alle Was-, Tungolie en Lijnolieproducten.

 

Verbeterde Houtolie, 1 liter

Verbeterde Houtolie, oftewel Gekookte Tungolie