Tungolie

Tungolie of Chinese houtolie wordt wel de koningin onder de oliën genoemd. Lees hier waarom...

Reeds eeuwen lang wordt Chinese houtolie gebruikt voor het maken van onder andere verf en inkt en natuurlijk voor het afwerken van allerlei houten voorwerpen. Tung olie wordt gewonnen uit de zaden van de Tungboom. Tung olie wordt door professionals gebruikt om houten voorwerpen af te werken. Omdat Tungolie niet verkleurt, zeer goed weer-, water- en chemicaliën bestendig is en ook voedselveilig is wordt  het gezien als de beste natuurlijke olie-afwerking die bestaat.De zaden van de Tungolie-boom. Uit deze zaden wordt Tungolie gewonnen. Tungolie Tungolie  Ook wordt Tung olie in verf en inkten toegepast.

 

Pure houtolie is een afwerkingsproduct dat een sterk, flexibel en waterafstotend oppervlak geeft. Tung olie is een drogende olie net als lijnolie, zonnebloemolie, walnootolie etcetera. Tung olie wordt in China niet alleen gebruikt voor het afwerken van hout maar ook voor het afwerken van steen. Bovendien wordt Tung olie gezien als de beste bescherming voor houten schepen. In de 19e eeuw werd Tung olie echter "ontdekt" door verf- en vernismakers als een zeer waardevol ingrediënt voor hun produkten en tegenwoordig wordt de kwaliteit van een produkt dan ook wel bepaald op basis van het percentage aanwezige Tung olie in dat produkt. 

 

Toepassing

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de Tung olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn.

  • Verdun de eerste laag Tung olie met circa 25 tot 30% terpentijnolie en breng de Tung olie ruim op het oppervlak aan. Het kan desgewenst  in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap.
  • Laat de Tung olie circa 30 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige Tung olie met schone, droge lappen.
  • Controleer na opnieuw een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige Tung olie.
  • Laat de lagen steeds 3 tot 7 dagen drogen alvorens een volgende laag aan te brengen.
  • Verdun de tweede laag met circa 10% terpentijnolie en breng de daaropvolgende lagen onverdund aan tot het hout voldoende verzadigd is.

Hoeveel lagen Tung olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor de meeste objecten zijn normaliter 1 tot 2 lagen Tung olie voldoende; op objecten uit kops hout kunnen soms wel 10 lagen Tung olie worden aangebracht.

 

Voor het verdunnen van Tungolie wordt terpentijnolie gebruikt. U kunt daarvoor de Tungolie mengen met bijvoorbeeld 30% terpentijnolie waardoor u het indringend vermogen verhoogt en waarmee u ook tevens de droogtijd van de oliefilm een weinig verkort.

 

Tungolie geeft een zijde matte afwerking. Wie een iets hogere glans wil kan het werkstuk na afwerken met Tung olie in de Traditionele was zetten of kiest voor Verbeterde Danish Oil.

 

Let op: net als bij Lijnolie bestaat de kans op spontane ontbranding van de gebruikte lappen. Laat deze dus uitgespreid drogen, bewaar ze onder water of in een afgesloten metalen trommel. Nooit een opgefrommelde lap tussen de houtsnippers gooien!

Zoekwoorden: Tungolie

Rauwe tungolie van Borma, 1 liter

Tungolie of Chinese houtolie als voordelige keuze

Siccatief, 250 ml

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke.

Siccatief, 5 liter

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke in voordelige grootverpakking

Terpentijn olie, kleinverpakking

fles 0,25 l

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!

Verbeterde Houtolie, 1 liter

Verbeterde Houtolie, oftewel Gekookte Tungolie