Secondenlijm starbond

Cyanoacrylaatlijmen of secondenlijm in verschillende diktes voor verschillende toepassingen

Cyanoacrylaatlijmen, ook wel "secondenlijm" genoemd, kennen een groot aantal mogelijkheden en fabrikanten. Bijzonder aan de reeks Starbondprodukten is echter dat deze lijmen in verschillende viscositeiten (diktes) beschikbaar zijn waarmee u dus voor iedere toepassing de juiste lijm heeft. De Starbondlijmen worden al meer dan 30 jaar geproduceerd en wereldwijd met groot succes door vele tienduizenden bedrijven en hobbyisten toegepast. De toepassingen zijn legio en vindt u op alle plaatsen waar in luttele seconden allerlei materialen duurzaam aan elkaar gelijmd moeten worden. Bovendien zijn deze lijmen niet giftig, niet brandbaar en waterbestendig.

 

De Starbond lijmen worden geleverd in de volgende viscositeiten:

  • EM02 Zeer dun vloeibaar en perfect geschikt voor het lijmen van haarscheuren en het verstevigen van poreuze materialen (zachte stukken in hout bijvoorbeeld).
  • EM150: Vloeibaar. Vult scheuren tot circa 1,5 mm
  • EM2000: Zeer dik vloeibaar. Vult scheuren tot 5 mm en is te gebruiken voor ongelijke materialen. Hardt bovendien iets langzamer uit.

Door deze lijmen te besproeien met de accelerator wordt de lijm snel hard. Laat daarvoor de lijm zo nodig eerst in het hout trekken en besproei deze daarna met accelerator om de verharding direct in gang te zetten.

Andere techniek is om het ene materiaal te voorzien van lijm, het andere materiaal te bespuiten met de accelerator en de delen vervolgens goed gepositioneerd op elkaar te brengen. Even vasthouden en uw verbinding is gemaakt! Het tijdens aanbrengen verschuiven van de verbinding kan de sterkte negatief beïnvloeden dus zorg dat u de materialen juist positioneert.

De accelerator is verkrijgbaar in een kleine en een grootverpakking.

 

Indien u de lijm gebruikt zonder accelerator wordt de verbinding nog sterker maar dient u deze 24 uur te laten uitharden.

 

Na gebruik heel even wachten met het terugplaatsen van de dop om de lijm uit de tuit terug te laten vloeien in de fles.

Probeer zelf welk type het meest geschikt is voor uw toepassing.

Bewaar de lijm bij voorkeur onder de 15 graden Celsius; in de koelkast is de lijm circa 18 maanden houdbaar.

 

Pas op:

  • Bij direct verder bewerken middels bijvoorbeeld houtdraaien, zagen of snijden van diepe scheuren is de lijm aan de binnenzijde wellicht nog niet uitgehard. Het uitharden van de lijm op dergelijke plaatsen kan enkele uren duren afhankelijk van materiaal, temperatuur en vochtigheid. Probleem- of twijfelgevallen kan men beter een nacht uit laten harden.
  • Contact met huid, mond en ogen beslist vermijden aangezien deze lijm in enkele seconden ook lichaamsdelen muurvast verlijmt!
  • Damp niet inademen. Uitsluitend op goed geventileerde plaatsen gebruiken. Zeer beslist niet met de ogen in contact laten komen. Draag een veiligheidsbril. Indien toch lijm in de ogen komt de ogen open houden, met veel water uitspoelen en een arts raadplegen.
  • Buiten bereik van kinderen houden!

 

!