Oxaalzuur

Oxaalzuur kopen we voor het verwijderen van zwarte kringen en andere verkleuringen uit hout, voor het verwijderen van roest, voor het ontkalken van schepen of voor een van al die andere toepassingen die u hieronder op deze pagina kunt lezen.

Oxaalzuur in klein of grootverpakking voor velerlei doeleinden is hier uit voorraad leverbaar voor het verwijderen van verkleuringen, vlekken, kalk etcetera.Oxaalzuur, ook wel ontweringswater of weerplekken-reiniger genoemd, gebruiken we op hout voor het verwijderen van zwarte kringen of andere verkleuringen als volgt:

 • Los circa 100 gram oxaalzuur kristallen op in een liter water. Warm water gaat het snelst; voor koud water laat u de oplossing een dag staan en schudt u af en toe. Bij de 50-grams verpakkingen vult u het potje eenvoudig met water.
 • Breng het oxaalzuur met een penseel aan op de kring en laat dit intrekken.
 • Zo nodig de oxaalzuur-behandeling herhalen tot de zwarte verkleuring verdwenen is.
 • Als de kring/vlek is verdwenen zal er mogelijk een lichte plek voor in de plaats zijn gekomen.
 • Behandel nu het hele oppervlak (dus niet alleen de kring/vlek) met het oxaalzuur en laat dit opnieuw intrekken.
 • Tot slot goed na-wassen met schoon water om het oxaalzuur te neutraliseren.
 • Laten drogen en het oppervlak verder behandelen met een product naar keuze.

 

Ons oxaalzuur wordt geleverd in droge kristalvorm. Voor gebruik de pot aanvullen met water en een dagje laten staan zodat een deel van de kristallen op kunnen lossen waardoor u ontweringswater krijgt. In dit stadium zullen niet alle kristallen oplossen; dat is normaal. Tijdens gebruik zal het water-niveau uiteraard zakken zodat af en toe vers water wordt toegevoegd. Zolang er zich nog onopgeloste kristallen in de pot bevinden heeft u de maximale sterkte van de oplossing. Als na verloop van tijd alle oxaalzuur is opgelost wordt de concentratie minder en is het tijd om een verse pot aan te schaffen.

 

 Heeft u geen zwarte maar juist witte plekken (meestal kringen) op bijvoorbeeld een houten tafel of ander hout dan gebruikt u geen oxaalzuur maar kunt u die verkleuringen veelal oplossen met ons produkt "Polish reviver" . Kijk voor meer uitleg daarover in het hoofdstukje "witte kringen". 

 

Oxaalzuur wordt tevens gebruikt om roest-vlekken en /of bloedvlekken uit textiel en steen te verwijderen.  Ga daarbij als volgt te werk:

 • Doorweek een doekje met de oxaalzuur-oplossing en dek de vlek af met het doekje.
 • Laat het oxaalzuur een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje.
 • Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken. Ook kan het helpen tijdens het proces het oxaalzuur over de vlek te borstelen
 • Maak de plek schoon met heet water en een droge doek. 

 

Wit marmer  kan tot hoogglans gepoetst worden door het op te poetsen met oxaalzuur.

 

Ook bij het houden van bijen wordt oxaalzuur gebruikt maar dan ter bestrijding van de Varroamijt. Lees er alles over door op deze link te klikken.

 

Wilt u de kalkaanslag van uw schip verwijderen? Ook dan is oxaalzuur het meest geschikte middel.

 

Wilt u de groene aanslag van tuinmeubelen, tuinpad en/of tuinmuur verwijderen en de vergrijzing van uw houten tuinset verminderen? Neem dan oxaalzuur.

 

Tip: Oxaalzuur werkt nog intensiever als u gebruik maakt van warm water en als u het oppervlak met een harde borstel boent.

 

Op onze site www.meubelrestauratieshop.nl staan nog meer middeltjes om groene aanslag te verwijderen of om vergrijsd hout te ontgrijzen. Kijk maar eens hier voor borma no grey of hier voor borma exterior woodcleaner

Oxaalzuur, 200 gram

Oxaalzuur in middelgrote verpakking