Gedenatureerde Ethanol
ethanol

Ethanol

Ethanol van 98% gedenatureerd met het onschadelijke Bitrex.

Ethanol is een specifieke soort alcohol en is de alcoholsoort die onder andere in sterke drank zit. Alcohol is dus een verzamelnaam (zoals "mensen") en Ethanol is een van de soorten (zoals "Nederlander").

Deze soort alcohol gebruiken we onder andere om de schilfers schellak op te lossen. Daarnaast kent deze alcohol natuurlijk nog heel veel meer toepassingen (die overigens vaak niets met politoeren te maken hebben zoals bijvoorbeeld schoonmaakwerkzaamheden, ontvetten en dergelijke).

De alcohol die we gebruiken voor het politoeren dient een zo zuiver mogelijke kwaliteit te zijn. We gebruiken bij het politoeren dan ook het liefst alcohol van 100% maar die alcohol is erg kostbaar. De alcohol die wij gebruiken is daarom gedenatureerde alcohol van 98% wat nog steeds een prima oplossing geeft. De ondergrens voor het maken van een goede kwaliteit politoer ligt bij 92%; vernis maken op basis van (Nederlandse) spiritus is om deze en een aantal andere redenen dan ook geen goed plan (spiritus bestaat slechts voor circa 70% uit alcohol).

Veel gedenatureerde alcohol die verhandeld wordt is verontreinigd met Methanol wat erg slecht voor de gezondheid is of met Methyl Ethyl Keton (MEK) dat "iets minder slecht" voor de gezondheid is. Onze ethanol is gedenatureerd met Bitrex; een ongevaarlijke stof die echter dermate bitter smaakt dat ook het drinken van deze alcohol, hoewel onschadelijk, toch heel erg snel gaat vervelen...

Werk met deze ethanol steeds in een goed geventileerde ruimte en houdt ethanol steeds uit de buurt van ontstekingsbronnen en kinderen om ongelukken te voorkomen.