carnaubapalm

Carnaubawas kopen

Leuke wetenswaardigheidjes over carnaubawas vindt u hier. Onze carnaubawas in vlokken is hier ook te bestellen.

Carnaubawas is een geelbruine was uit de bladeren van de carnaubapalm (Copernicia prunifera), die van nature voorkomt in het noordoosten van Brazilië. De was staat bekend als de koningin van de wassen. De was wordt uit de bladeren verkregen door ze stuk te slaan, de was te raffineren en vervolgens te bleken. Carnaubawas is voor de mens en dieren onverteerbaar en wordt onveranderd weer uitgescheiden.

Carnaubawas heeft een glanzend uiterlijk en wordt gebruikt in autowas, schoensmeer, drop en winegums, in ander voedsel zoals muisjes, gitaarpoets en vloer- en meubelwas vooral gemengd met bijenwas. Verder wordt het gebruikt als coating van tandzijde en gemengd met kokosolie voor surfboards.

Carnaubawas is een belangrijk ingrediënt in cosmetica, zoals lippenstift, eyeliners, mascara, oogschaduw, foundations, blushers, crèmes en dergelijke. Door het hoge smeltpunt (Smeltpunt 78-85 °C ) was het jarenlang een noodzakelijk ingrediënt in lippenstift.

In voedingsmiddelen wordt het gebruikt in: glijmiddelen, op gebakken voedingsmiddelen als glanslaag, kauwgom, snoepgoed, consumptie-ijs, vers fruit en sappen, jus, sauzen, verwerkt fruit en sappen, zachte snoep en tic tacs. Carnaubawas is bekend onder het E903 nummer.

Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie voor het coaten van tabletten.

In 1890 heeft Charles Tainter patent verkregen op het toepassen van carnaubawas op wasrollen als vervanger van een mengsel van paraffine en bijenwas.

Carnaubawas is niet oplosbaar in water en ethanol. Carnaubawas is wel oplosbaar in terpentijnolie.

Carnaubawas is de hardste was die er bestaat en is harder dan beton. Daarom wordt carnaubawas toegevoegd aan meubelwas om die was harder te maken.

Bron: Wikipedia

 

 

!

Carnaubawas

Carnauba was is een van de meest hoogwaardige wassen die moeder natuur voor ons heeft gemaakt en leveren we in schilfer-vorm. Puur natuur dus voor wie zelf was wil maken met deze hoogwaardige was als ingrediënt

Diepgaand geinteresseerd in carnaubawas? Kijk dan eens hier!

Leuke weetjes over carnaubawas