Swann Morton scalpel voor fineer snijden

2013-01-23 15.03.16

Scalpel voor fineerwerk

Op deze pagina leest u meer over de toepassingen van de Swann Morton 3L scalpel voor fineerwerk

Een lange scalpel is voor het snijden van fineer een uiterst handig instrument. De Swann Morton 3L ligt een stuk prettiger in de hand dan een korte scalpel die overal te krijgen is. Het inzetten van de mesjes vraagt wel enige voorzichtigheid. De mesjes van carbon staal zijn bloedje scherp en kunnen je lelijk verwonden wanneer je het onvoorzichtig doet. Het heft (handvat) heeft aan de voorkant een uitsparing waar het mesje in past. De achterkant van het mesje klikt over een verhoogt gedeelte. Gebruik het liefst even een tangetje om dat voorelkaar te krijgen.

 

Met de lange scalpel Kun je keurig langs een stalen liniaal het fineer snijden in iedere gewenste hoek. Maak mallen en snijhulpen voor veelvuldig (repeterend) werk zoals de paralellogrammen in de foto rechtsboven.

Probeer niet in één keer door het fineer te snijden, maar doe dit in stapjes waarbij het mesje telkens de voorgaande snede volgt.

Houdt het mes haaks op het te snijden materiaal

Pas op dat het materiaal niet 'uitbreekt' wanneer het uiteinde wordt bereikt. Je kunt ook van twee kanten af werken.

Vervang een bot geworden mesje tijdig. Scherp gereedschap is minder gevaarlijk dan bot gereedschap dat niet prettig meer werkt.

Verwijder lijmresten wanneer het mesje besmeurd is geraakt.

 

 

Tip voor het verwijderen van een 'haas':

Een haas is een blaasje onder het fineer. Er zit op die plek te weinig (beender)lijm. Probeer eerst de 'haas' weg te strijken met een strijkbout. Lukt dat niet, maak dan een sneetje met de nerf mee inhet fineer. Vul een injectiespuit met naald met beenderlijm en spuit via het sneetje een beetje lijm onder het fineer. Druk de 'haas' plat. 

Scalpel Swann Morton 3 L

Met 5 x vijf mesjes die perfect zijn voor fineerwerk

Lees er hier meer over fineersnijden en andere fineertips