schraapstaal of scraper

schraapstaal

Schraapstalen of scrapers

Een schraapstaal of scraper lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige vlakke stalen plaat die rechthoekig of gebogen van vorm kan zijn. De staalsoort waar het schraapstaal van gemaakt is, bepaalt echter voor een groot deel of het schraapstaal prettig werkt en wat de standtijd van de op het schraapstaal aangebrachte braam is. We gebruiken een schraapstaal onder andere om fineerreparaties vlak te maken en om oude laklagen te verwijderen. Voor veel mensen is het slijpen en het gebruik van een schraapstaal, wat een eenvoudig maar zeer doeltreffend stuk gereedschap is, helaas onbekend. U kunt hier een video zien hoe het werkt

https://www.youtube.com/watch?v=OQWuSNnyiJ4

Er zijn diverse vormen schraapstaal in de handel. De rechthoekige wordt veel gebruikt om vlakke houten oppervlakken spiegelglad te maken. De bol/holle kan worden gebruikt om ronde vormen, maar ook holle vormen kunnen worden gedaan. Het zwanenhals schraapstaal heeft diverse curves waarmee je dus diverse holle delen kunnen worden bewerkt.

Het slijpen kan met een oude steekbeitel of vijl maar het beste lukt dat met een speciaal aanzetstaal dat driehoekig of rond of ovaal is.

Het beste resultaat krijg je door de kanten met een vijl zuiver haaks te vijlen en daarna met een aanzetstaal de 'braam' in het staal te drukken.

Let op: onze schraapstalen zijn niet geslepen omdat iedereen hier zijn eigen voorkeuren in heeft. U dient zelf de braam aan het aanzetstaal te zetten.

Het aanzetten van een schraapstaal

Eerst de kanten zuiver haaks vijlen!

Schraapstaal, rechthoekig

Voor schoonmaken, voor het egaliseren van fineerwerk e.d.

Schraapstaal, hol/bol

Voor schoonmaken, egaliseren en glad maken van hout