schraapstaal

Schraapstalen of scrapers

Een schraapstaal of scraper lijkt op het eerste gezicht een eenvoudige vlakke stalen plaat die rechthoekig of gebogen van vorm kan zijn. De staalsoort waar het schraapstaal van gemaakt is, bepaalt echter voor een groot deel of het schraapstaal prettig werkt en wat de standtijd van de op het schraapstaal aangebrachte braam is. We gebruiken een schraapstaal onder andere om fineerreparaties vlak te maken en om oude laklagen te verwijderen. Voor veel mensen is het slijpen en het gebruik van een schraapstaal, wat een eenvoudig maar zeer doeltreffend stuk gereedschap is, helaas onbekend. U kunt hier een video zien hoe het werkt

https://www.youtube.com/watch?v=OQWuSNnyiJ4

Er zijn diverse vormen schraapstaal in de handel. De rechthoekige wordt veel gebruikt om vlakke houten oppervlakken spiegelglad te maken. De bol/holle kan worden gebruikt om ronde vormen, maar ook holle vormen kunnen worden gedaan. Het zwanenhals schraapstaal heeft diverse curves waarmee je dus diverse holle delen kunnen worden bewerkt.

Het slijpen kan met een oude steekbeitel of vijl maar het beste lukt dat met een speciaal aanzetstaal dat driehoekig of rond of ovaal is.

Het beste resultaat krijg je door de kanten met een vijl zuiver haaks te vijlen en daarna met een aanzetstaal de 'braam' in het staal te drukken.

Let op: onze schraapstalen zijn niet geslepen omdat iedereen hier zijn eigen voorkeuren in heeft. U dient zelf de braam aan het aanzetstaal te zetten.

!

Het aanzetten van een schraapstaal

schraapstaal slijpen
Eerst de kanten zuiver haaks vijlen!
Daarna onder een hoek van ongeveer 15 graden de braam in het staal duwen. Hierna is het schraapstaal scherp en kan zorgen voor een spiegelglad resultaat.

Schraapstaal, rechthoekig

Voor schoonmaken, voor het egaliseren van fineerwerk e.d.

 Schraapstaal om vooral vlakke houten voorwerpen glad te maken. De juiste techniek is met de vingers en de duimen het schraapstaal in een flauwe bocht te duwen en dan het schraapstaal van je af te duwen. Als het schraapstaal scherp is ontstaan mooie kleine krulletjes.

Lees hier nog veel meer over schraapstalen

Schraapstaal, hol/bol

Voor schoonmaken, egaliseren en glad maken van hout

Het werken met een schraapstaal is niet moeilijk en het slijpen ook niet. Ik heb er een aparte pagina van gemaakt die u hier kunt bekijken.

Lees hier nog veel meer over schraapstalen

Schraapstaal, zwanenhals

Schraapstaal voor holle vormen

Een schraapstaal speciaal voor holle vormen ontwikkeld

Lees hier nog veel meer over schraapstalen

Schraapstaal aanzetstaal

Aanzetstaal voor schraapstalen
Een aanzetstaal voor schraapstalen kennen we in twee varianten. De driehoekige voor rechte schraapstalen en ovalen voor zwanenhalsschraapstalen. Kies de juiste in het keuzevakje.

schraapstaal of scraper