Informatie over kalk verwijderen

Kalk verwijderen

Kalk verwijderen

Met oxaalzuur kunt u heel eenvoudig kalk verwijderen. Los de oxaalzuurkristallen op in water en bevochtig daar de kalkvlek mee. In laten werken, uitspoelen en klaar.Oxaalzuur wort ook gebruikt om weerplekken of donkere verkleuringen uit hout te verwijderen en om vliegroest van auto's te poetsen.Oxaalzuur, ook wel ontweringswater of weerplekken-reiniger genoemd, gebruiken we op hout voor het verwijderen van zwarte kringen of andere verkleuringen als volgt:

  • Breng het oxaalzuur met een penseel aan op de kring en laat dit intrekken.
  • Zonodig de oxaalzuur-behandeling herhalen tot de zwarte verkleuring verdwenen is.
  • Als de kring/vlek is verdwenen zal er mogelijk een lichte plek voor in de plaats zijn gekomen.
  • Behandel nu het hele oppervlak (dus niet alleen de kring/vlek) met het oxaalzuur en laat dit opnieuw intrekken.
  • Tot slot goed na-wassen met schoon water om het oxaalzuur te neutraliseren.
  • Laten drogen en het oppervlak verder behandelen met een produkt naar keuze.

Kalk verwijderen? U kunt kalk verwijderen met oaalzuur dat wordt geleverd in droge kristalvorm. Gaat u kalk verwijderen? Vul dan voor gebruik de pot aan met water en laat deze een dagje laten staan. In dit stadium zullen niet alle kristallen oplossen; dat is normaal. Tijdens het gebruik zal het water-niveau zakken zodat af en toe vers water wordt toegevoegd. Zolang er nog onopgeloste kristallen in de pot zitten heeft u de maximale sterkte van de oplossing. Als na verloop van tijd alle oxaalzuur is opgelost wordt het tijd voor een verse pot.

Heeft u geen zwarte maar juist witte plekken (meestal kringen) op bijvoorbeeld een houten tafel of ander hout dan gebruikt u geen oxaalzuur maar kunt u die verkleuringen veelal oplossen met ons produkt "Polish reviver" . Kijk voor meer uitleg daarover in het hoofdstukje "witte kringen".

Oxaalzuur wordt tevens gebruikt om roest-vlekken en /of bloedvlekken uit textiel en steen te verwijderen. Ga daarbij als volgt te werk:

  • Doorweek een doekje met de oxaalzuur-oplossing en dek de vlek af met het doekje.
  • Laat het oxaalzuur een uur inwerken en verwijder vervolgens het doekje.
  • Herhaal dit als de vlek nog niet voldoende is weggetrokken en/of laat het oxaalzuur nog wat langer intrekken. Ook kan het helpen tijdens het proces het oxaalzuur over de vlek te borstelen
  • Maak de plek schoon met heet water en een droge doek.

Wit marmer kan tot hoogglans gepoetst worden door het op te poetsen met oxaalzuur.

Ook bij het houden van bijen wordt oxaalzuur gebruikt maar dan ter bestrijding van de Varroamijt.

Wilt u de kalkaanslag van uw schip verwijderen? Ook dan is oxaalzuur het meest geschikte middel.

Wilt u de groene aanslag van tuinmeubelen, tuinpad en/of tuinmuur verwijderen en de vergrijzing van uw houten tuinset verminderen? Neem dan oxaalzuur.

Tip: Oxaalzuur werkt nog intensiever als u gebruik maakt van warm water en als u het oppervlak met een harde borstel boent.

Kalk verwijderen

kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen kalk verwijderen  kalk verwijderen

Oxaalzuur, 200 gram

Oxaalzuur in middelgrote verpakking