Details van Kolophonium, Kolofonium, Colophonium of Colofonium

Kolofonium, Kolophonium, Colofonium of Colophonium

Kolofonium

Kijk hier voor alle details over de hars soort Kolofonium, Colofonium, Kolophonium of Colophonium waar naast vernissen nog veel andere produkten van worden gemaakt. Volgens de Amerikaanse methode worden er in de herfst "kamertjes" gemaakt in de bast van de betreffende boom waarboven vervolgens de bast wordt weggehaald en/of wordt voorzien van kanaaltjes die naar de "kamertjes" leiden. Vanaf maart tot oktober loopt het sap van de boom in deze kamertjes waar het kan worden geoogst. Na de oogst wordt het verwarmt om water te laten verdampen.

Kolofonium is een van de goedkoopste en tevens een van de meest gebruikte natuurlijke harsen en kent dan ook veel toepassingen.

 

De meeste Kolofonium wordt gewonnen in de Verenigde Staten uit hars van de Pinus Australis maar daarnaast komen er ook serieuze hoeveelheden uit Frankrijk (van de Pinus Pinaster), Rusland en India.

 

Kolofonium is de vaste stof die overblijft na het rectificeren van de hars van naaldbomen om daar Terpentijnolie uit te winnen en wordt in het Engels ook wel Rosin genoemd. Kolofonium wordt onder andere gebruikt voor het maken van vernissen, huishoudzeep,bij het verwerken van tin en voor het maken van siccatief en inkt.

 

Volgens de Amerikaanse methode worden er in de herfst "kamertjes" gemaakt in de bast van de betreffende boom waarboven vervolgens (na enige dagen) de bast wordt weggehaald en/of wordt voorzien van kanaaltjes die naar de "kamertjes" leiden. Vanaf maart tot ongeveer oktober loopt het sap van de boom in deze kamertjes waar het kan worden geoogst. Na de oogst wordt het verwarmd om eventueel aanwezig water te laten verdampen waarna het wordt gedestilleerd. Het vluchtige bestanddeel dat daarbij ontstaat is Terpentijnolie en de vaste stof die achterblijft is kolofonium. Een boom kan circa 5 tot 8 jaar "getapt"worden.

 

In Frankrijk maakt men eenvoudig een snede in de bast en van men het sap daaronder op. Eens per week wordt de snede ververst om te voorkomen dat er geen vers hars meer uit de boom vloeit en de oogst dus stil valt. De bomen worden hier slechts een jaar getapt en worden vervolgens 2 of 3 jaar met rust gelaten om te herstellen. Door deze werkwijze kan er van een boom circa 40 jaar geoogst worden waarna men deze dood laat bloeden door een heel aantal inkepingen tegelijk te maken om het laatste hars te kunnen winnen voor de boom wordt gekapt.

 

Kolofonium lost makkelijk op in alcohol en in olie. Het verweekt bij circa 75 graden en is volledig gesmolten bij 125 tot 135 graden Celsius

 

Voor het maken van siccatief wordt gesmolten Kolofonium gemengd met metaaloxiden (meestal lood- of mangaanoxide) of metaalzouten. Er wordt verhoudingsgewijs veel Kolofonium gebruikt omdat deze oxiden anders veel te krachtig zouden zijn voor normaal gebruik.

 

Naast onze heldere Kolofonium is er op bestelling ook donkere Kolofonium verkrijgbaar die meer etherische oliën en kleurstoffen bevat en die met name gebruikt wordt voor het maken van viool-lakken. Deze donkere variant is echter niet altijd verkrijgbaar.

 

Bent u niet op zoek naar Kolophonium, Kolofonium, Colophonium of Colofonium maar naar een van de andere hars soorten zoals Damar, benzoë, Elemi of Mirre klik dan hier om naar de overzichtspagina te gaan of kijk in het menu aan de linkerzijde onder de optie "Harsen"om vervolgens een van de andere harsen te vinden.