Boenwas Boenwas

Boenwas

Ouderwetse boenwas voor antieke én moderne meubelen

Koop hier Boenwas eenvoudig on-line!Vroeger voorzagen we alle meubelen periodiek van een laagje was ter bescherming van het oppervlak en om de vochthuishouding van het hout te reguleren wat vaak als het "voeden"  van het hout wordt aangeduid.

Inmiddels worden onze meubelen voornamelijk van een laag lak voorzien maar daarmee is het in de was zetten weliswaar minder belangrijk geworden maar daarmee nog steeds niet volledig achterhaald. Als u namelijk uw moderne meubel in de was zet zal uw laklaag minder snel beschadigen en uw meubel dus langer mooi blijven.

 

Er zijn weliswaar heel veel soorten en merken was op de markt maar de grote overeenkomst tussen al deze wassen is dat ze voornamelijk bestaan uit een deel bijenwas en een deel Carnaubawas. De bijenwas zorgt er voor dat de was makkelijk te verwerken is en prettig ruikt; de Carnaubawas zorgt met name voor een harde wasfilm die uw meubel moet beschermen. Omdat Carnaubawas behoorlijk duurder is dan bijenwas wordt door fabrikanten gespeeld met de verhouding Carnaubawas / bijenwas om zo een bij de prijs passende soort was te produceren.

 

Onze boenwas bevat een behoorlijk aandeel Carnaubawas waardoor deze boenwas een mooie beschermende film geeft. Onze Boenwas is ondanks dat tóch prettig te verwerken wat niet van alle boenwas gezegd kan worden. Ook heeft menig boenwas last van "vingertjes" maar ook dat kent onze boenwas niet.

 

Om uw meubel in de was te zetten gaat u als volgt te werk:

  • Maak het meubel zo nodig schoon
  • Breng een dun laagje was aan met behulp van een zachte doek en verdeel dit gelijkmatig.
  • Laat de waslaag drogen. Bij normale laagdikten duurt dit ongeveer een half uurtje tot een uur.
  • Poets het oppervlak uit met een zachte doek.
  • Voor een extra hoge glans poetst u het oppervlak nog even na met een oude panty.

 

Wilt u alles weten over welke verschillende soorten was er zijn, wat hun eigenschappen zijn en hoe we daar gebruik van maken? We besteden er uitgebreid aandacht aan in onze cursus "Afwerktechnieken".

 

U vindt hieronder de volgende soorten was:

  • Traditionele was. Deze was is kleurloos en derhalve het best geschikt voor het normale onderhoud.
  • Patineerwas. Deze was is uitermate donker en daarom geschikt voor meubelen die steeds iets donkerder mogen worden of voor meubelen waar opvallende (nieuwe) stukken zijn ingezet. Uiteraard kunt u deze was ook prima gebruiken om schilderijlijsten en andere voorwerpen van een prachtig patina te voorzien.
  • Schellakwas. Dit is een puur produkt dat qua eigenschappen min of meer vergelijkbaar is met Carnaubawas en dat gebruikt kan worden door eenieder die het leuk vindt om zijn eigen (boen-)was te maken.

 

Deze link doet niets voor het verhaal over boenwas maar is opgenomen om de zoekmachine te plezieren en is daarom geheel en al verstopt door de kleur van de tekst gelijk te maken aan de kleur van de achtergrond zodat u er geen last van heeft maar de zoekmachines hem wel meenemen in hun beoordeling. Trek u dus niets aan van deze tekst als u hem onverhoopt toch mocht zien want zoals gezegd is de reden van de aanwezigheid van deze tekst slechts van puur technische aard. 

Antiekwas, 370 ml

Antiekwas (oftewel boenwas) om uw antieke meubelen mee te onderhouden

Schellakwas, 100 gram

Voor wie in stijl in de was wil zetten...

Traditionele blanke antiek was, 370 ml

Politoer onderhoudt men met deze traditionele was waarmee ook niet gepolitoerde meubelen kunnen worden onderhouden.

Carnaubawas

Carnauba was is een van de meest hoogwaardige wassen die moeder natuur voor ons heeft gemaakt en leveren we in schilfer-vorm. Puur natuur dus voor wie zelf was wil maken met deze hoogwaardige was als ingrediënt

Diepgaand geinteresseerd in carnaubawas? Kijk dan eens hier!

Bijenwas, puur, blok 200 gram

100% zuivere bijenwas in een blok van 200 gram Nieuw!

Terpentijn olie, kleinverpakking

fles 0,25 l

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!