Terpentijn of Terpentine?

Terpentijn of Terpentine?

Terpentijn of Terpentijnolie is iets heel anders dan Terpentine"Is Terpentijn hetzelfde als Terpentine?" wordt ons vaak gevraagd. Het antwoord daarop is heel eenvoudig doch duidelijk: "neen".

Terpentijn, ook wel "terpentijnolie", "gomterpentijn", "Portugese terpentijnolie" of "Venetiaanse terpentijnolie" genoemd wordt gemaakt door hars van naaldbomen te destilleren (wat "rectificeren" wordt genoemd). Terpentijn ruikt dan ook redelijk prettig. Terpentine daarentegen is een produkt dat uit aardolie gewonnen wordt en een minder aangename geur heeft.

 

Vroeger werd voor het oplossen van verf die toen voor een groot gedeelte uit lijnolie bestond, gebruik gemaakt van terpentijn om de lijnolie te verdunnen. Ook wasproducten werden en worden nog steeds verdund met terpentijn. Toen de verfindustrie verf op basis van kunstharsen ging maken was daarvoor ook een ander oplosmiddel nodig. Dat oplosmiddel wordt uit aardolie gewonnen en werd gemakshalve terpentine genoemd. Overeenkomst van  terpentine en terpentijn is dus dat ze allebei gebruikt worden om verf te verdunnen maar terpentijn gebruikt u voor de natuurlijke produkten zoals lijnolie, Tungolie en alle natuurlijke wassen terwijl terpentine gebruikt wordt voor het verdunnen van de moderne kunstharslakken.

 

Toch nog vragen? Mail ze gerust; we helpen u graag!

 

 

Bij het politoeren gebruiken we deze "terpentijnolie", "terpentijn",  "gomterpentijn" of  "Portugese terpentijnolie" voor het vooraf oliën van het werkstuk met een oliemengsel dat we samenstellen op basis van de volgende ingrediënten:

  • 2 delen rauwe lijnolie

  • 1 deel terpentijnolie

  • 1 deel siccatief

Daarnaast is terpentijn-olie dé verdunner voor alle was-, Tungolie en lijnolieproducten.

 

 

Terpentijn olie, kleinverpakking

fles 0,25 l

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!